Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια μετά από μια δεκαετία

Ιανουάριος 2023
Ancoria Insurance
Ancoria Insurance
Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια μετά από μια δεκαετία

Μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως άλλαξαν τη νομισματική τους πολιτική μέσα στο 2022 αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό που είχε φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων.

Σε μια κίνηση που όμοια της είχαμε να δούμε πάνω από μια δεκαετία, στις 27 Ιουλίου 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα τρία επίσημα επιτόκιά της κατά 0,5%, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και δεκάδων άλλων Κεντρικών Τραπεζών άλλων χωρών. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ κινήθηκε ακόμη πιο δυναμικά αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,75%, κάτι που επανάλαβε τον Νοέμβριο. Ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 0,5% ακολούθησε τον Δεκέμβριο.

Συνεπώς, η απόδοση του Ancoria Συνταξιοδοτικού Ταμείου Μετρητών – ενός ταμείου που επιδιώκει να επιτύχει απόδοση ανάλογη των επιτοκίων στις διεθνείς χρηματαγορές σε Ευρώ – έχει πλέον θετικό πρόσημο, μετά από χρόνια ελαφρώς αρνητικής απόδοσης.

Αντίθετα, οι κυπριακές τράπεζες έχουν καθυστερήσει να ανεβάσουν τα επιτόκια των καταθέσεων τους, κάτι που παρατηρείται από την απόδοση του Ancoria Συνταξιοδοτικού Ταμείου Μετρητών Εσωτερικού, το οποίο επενδύει σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών. Κατά συνέπεια, αυτό έχει δημιουργήσει μια απόκλιση στις αποδόσεις των δύο ταμείων, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα. 

Ancoria Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Απόδοση* (4ο τρίμηνο 2022)

Συνταξιοδοτικό Ταμείο Μετρητών Εσωτερικού

-0,16%

Συνταξιοδοτικό Ταμείο Μετρητών

+0,18%

*Καθαρή (εξόδων), Μη Ετησιοποιημένη

Για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2022 έως 30 Δεκεμβρίου 2022, το Ancoria Συνταξιοδοτικό Ταμείο Μετρητών (Εξωτερικού) υπεραποδίδει κατά 0,34% του Ancoria Συνταξιοδοτικού Ταμείου Μετρητών Εσωτερικού.

Οι κυπριακές τράπεζες θα αναγκαστούν εν τέλει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ξένων τραπεζών και να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων τους. Μέχρι τότε, η σημαντική υπεραπόδοση των Μετρητών Εξωτερικού έναντι των Μετρητών Εσωτερικού είναι μια νέα πραγματικότητα.

Ancoria Insurance
Μείνετε συνδεδεμένοι με το Ancoria OnLine App

Η εφαρμογή Ancoria OnLine έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα και πλέον μπορείτε να πραγματοποιείτε μεταφορές μεταξύ ταμείων, μια  δυνατότητα που προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Μπορείτε να ενημερώσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με τη νέα έκδοση ή εάν δεν την έχετε εγκατεστημένη ήδη, μπορείτε να την κατεβάσετε μέσω του App Store και του Google Play.

Are you invested in the right strategy?

Ποιο είναι το επενδυτικό σας προφίλ;

Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το επενδυτικό σας προφίλ.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Αποταμιεύετε αρκετά χρήματα για τη συνταξιοδότησή σας;

Μάθετε αν οι αποταμιεύσεις σας αρκούν και πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε το εισόδημα που επιθυμείτε κατά τη συνταξιοδότηση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Are you saving enough for retirement?
Can you reduce your Income Tax by saving more?

Μπορείτε να μειώσετε τον φόρο εισοδήματός σας αποταμιεύοντας περισσότερο;

Υπολογίστε το μέγιστο ποσό που μπορείτε να αποταμιεύετε ως συνταξιοδοτικές εισφορές για να αξιοποιήσετε πλήρως την προσωπική σας φορολογική έκπτωση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Ancoria Pension Funds
Ancoria Pension Funds
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
About Ancoria Insurance
Ποια είναι η Ancoria Insurance
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Telephone +357 22 551300 Email info@ancoria.com
Address Λαοδικείας 36, Στρόβολος, 2028 Λευκωσία, Κύπρος
www.ancoria.com
Facebook Linked In YouTube YouTube
© Ancoria Insurance Public Ltd 2022, All Rights Reserved
Γενικές Σημειώσεις