Γιατί είναι απαραίτητη η επενδυτική πειθαρχία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης;

Απρίλιος 2020
Ancoria Insurance
Γιατί είναι απαραίτητη η επενδυτική πειθαρχία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης;

Καθώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του COVID-19, όλοι βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ανταποκρινόμενοι στον ρόλο μας ως ο μεγαλύτερος πάροχος επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων στην Κύπρο, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών μας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Γιατί είναι απαραίτητη η επενδυτική πειθαρχία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης;

Οι οικονομικές κρίσεις συμβαίνουν μερικές φορές, οδηγώντας συχνά σε ύφεση. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκαν αρκετές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών, γεωπολιτικών γεγονότων και συστημικών αποτυχιών, που είχαν ως επακόλουθο τη δραματική πτώση των χρηματιστηριακών αγορών. Το πρόσφατο ξέσπασμα του κορονοϊού (Covid-19) εξελίσσεται σε μια μεγάλη κρίση, η οποία, όπως αναμενόταν, έχει πλήξει σημαντικά τόσο τις αγορές μετοχών όσο και ομολόγων παγκοσμίως.

Στο χαοτικό αυτό επενδυτικό περιβάλλον, πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στον πανικό και μπορεί να μην ενεργήσουν ορθολογικά. Θα επικεντρωθούν στις απώλειες που υφίστανται και θα αγνοήσουν πλήρως το γεγονός ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές πρέπει να είναι υπομονετικοί, αντί να προβαίνουν σε αλλαγές στα χαρτοφυλάκια τους βασισμένες στο φόβο, να αγνοούν τον θόρυβο και να εμμένουν σε μια πειθαρχημένη επενδυτική στρατηγική.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών της αγοράς:

1. Παραμείνετε σταθεροί στο επενδυτικό σας πλάνο
Η επενδυτική σας στρατηγική πρέπει πάντα να ταιριάζει με τον επενδυτικό σας ορίζοντα, τους επενδυτικούς στόχους και την διάθεση και ανοχή σας στον κίνδυνο. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε είναι η διαχείριση των συναισθημάτων σας όταν παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στην αγορά.

2. Ο χρόνος στην αγορά είναι αυτό που έχει σημασία
Εάν έχετε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ακολουθώντας μια στρατηγική με μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης αλλά υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, καθώς έχετε την πολυτέλεια να αντέξετε οποιεσδήποτε περιόδους επενδυτικών ζημιών. Εάν όμως θα χρειαστείτε σύντομα τα χρήματα, είναι προτιμότερο να μειώσετε τον κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιο σας για να μετριάσετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν πιθανές ξαφνικές κινήσεις της αγοράς.

3. Μην προσπαθείτε να προβλέψετε την πορεία των αγορών
Μερικές κακά χρονομετρημένες κινήσεις, όπως η αγορά όταν οι τιμές είναι υψηλές και η πώληση όταν είναι χαμηλές, ή το να μην συμμετέχετε στην αγορά όταν αυτή ανακάμπτει, μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στην απόδοση του χαρτοφυλακίου σας. Η προσπάθεια πρόβλεψης της πορείας των αγορών, δεν είναι μόνο δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά και επικίνδυνο, καθώς στην προσπάθεια να αποφύγετε τις χειρότερες πτώσεις, μπορεί επίσης να χάσετε την ευκαιρία για σημαντικά κέρδη.

4. Επενδύστε συστηματικά, ακόμη και σε κακές περιόδους
Η ιστορία έχει δείξει ότι ορισμένες από τις καλύτερες περιόδους για αγορά μετοχών ήταν όταν οι συνθήκες ήταν δυσμενείς. Η συστηματική επένδυση ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς μπορεί να σας δώσει την πειθαρχία να αγοράσετε μετοχές όταν είναι φθηνότερες και να επωφεληθείτε από υψηλές αποδόσεις στη συνέχεια.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βρείτε το επενδυτικό σας προφίλ
Βρείτε το επενδυτικό σας προφίλ
Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το επενδυτικό σας προφίλ.
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ
Ancoria Συνταξιοδοτικά Ταμεία
Ancoria Συνταξιοδοτικά Ταμεία
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ποια είναι η Ancoria Insurance
Ποια είναι η Ancoria Insurance
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Telephone +357 22 551300 Email info@ancoria.com
Address Λαοδικείας 36, Στρόβολος, 2028 Λευκωσία, Κύπρος
www.ancoria.com
Facebook Linked In YouTube
© Ancoria Insurance Public Ltd 2020, All Rights Reserved
Γενικές Σημειώσεις